Notícies

LLORET DE MAR SEU DE LA VI EDICIÓ DEL BUSINESS TOURISM MARKET (BTM) CENTRADA EN EL TURISME SOSTENIBLE

Tornar

25/10/2023

El turisme sostenible s’ha declarat rendible durant la celebració del VI Business Tourism Market (BTM) que enguany s’ha celebrat sota el títol “Cap a un turisme competitiu i socialment compromès”. Aquesta cita anual, organitzada per la Fundació Climent Guitart i l’Agencia EFE, s’ha celebrat a la Sala Palas Atenea de l’Hotel Guitart Central Park Aqua Resort de Lloret de Mar i ha estat transmès en directe pel canal principal de YouTube de Agencia EFE.

La presidenta de la Fundació Guitart, Cristina Cabañas, ha advertit, en obrir la jornada, que l’horitzó de l’Agenda 2030 de Nacions Unides i els seus disset ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) es troben molt a prop “tot just queden set anys” i que és “el moment d’actuar” amb més celeritat. El delegat general de Catalunya d’EFE, Leandro Lamor, ha intervingut per elogiar la capacitat mostrada per les empreses turístiques des de fa anys per pensar una mica més enllà” i exercir d’avantguarda en àmbits com el mediambiental. La inauguració oficial del BTM 2023 ha correspost al director general de Turespaña, Miguel Sanz, que ha apuntat que “La nostra experiència serveix de referència per a moltes altres destinacions” i ha confirmat que les perspectives per al 2024 són “bones”, tot i que cal tenir cautela pels conflictes que es viuen a Europa.

La taula rodona que ha deixat més clar que la contribució en sostenibilitat reporta beneficis econòmics ha estat la protagonitzada per tres responsables hotelers: Santiago Hernández, Gabriel Llobera i Fede Igarzábal. Hernández, director general d’Hotel Negresco Princess i Barcelona Princess, ha posat exemples concrets d’accions per fer un salt notable en matèria mediambiental. La seva empresa, que treballa a Barcelona, i també a Andalusia i al Carib, reutilitza el vidre de les ampolles que empren per confeccionar gots i elements que utilitzen en el servei de menjador. També seleccionen proveïdors amb aquests criteris i, després de tota aquesta tasca que va començar fa vint  anys, assegura que “el turisme responsable és rendible”. Gabriel Llobera, responsable de desenvolupament de Garden Hotels amb establiments a les Illes Balears, Andalusia i, ben aviat a la República Dominicana, també ha defensat la rendibilitat d’aplicar al turisme una “estratègia d’economia circular”. La seva companyia treballa amb productors locals i material propi, i disposa d’una planta de compostatge que es nodreix dels prop de 700 quilos de matèria orgànica que genera al dia al costat de l’aportació del residu vegetal dels seus jardins i la contribució de diversos ajuntaments. Amb tot això, genera 105 tones de compostatge apte per a cultiu ecològic que intercanvia per producte amb els agricultors “per tancar així el cicle”.

El director d’Ecoturisme Can Buch Hotel, Fede Igarzabal, ha descrit el seu model de negoci d’hostaleria i restauració a Sant Aniol de Finestres (la Garrotxa), que s’abasteix de caldera de llenya, recol·lecta aigua de pluja, produeix la seva pròpia verdura, fruita i carn i desbrossa els camps amb els residus d’aquests animals per evitar l’ús de combustibles fòssils. La taula l’ha moderat el director d’Informació sobre Medi Ambient i Ciència a EFE i EFE Verde, Arturo Larena, que ha destacat avenços a Espanya en ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible), com el de la creació d’aliances, encara que ha advertit d’un “notable retard en la lluita contra l’emergència climàtica”.

Un altre debat destacat d’aquest VI BTM l’han protagonitzat la directora general de Turisme de la Generalitat, Marta Domènech, i l’acadèmic José Antonio Donaire, que han centrat la seva intervenció en el Compromís Nacional per un Turisme Responsable. Domènech ha recordat que encara queda un any i mig per desplegar-lo i ha subratllat que ja han sortit línies d’ajuda per valor de 16 milions d’euros en l’àmbit de l’energia verda. També es preveuen ajudes per valor de 40 milions d’euros per la reformulació dels allotjaments, i que també es treballa en temes hídrics del rebuig alimentari.

Altres sessions d’aquesta edició del BTM les han protagonitzat Mar Isla, experta en economia circular, que ha comparat la Terra amb “una llar” i ha indicat que “i et menges el patrimoni, et quedes sense res”.

El director de Sostenibilitat de Vueling, Santiago Lopezbarrena, ha centrat la seva intervenció en el combustible sostenible d’aviació (SAF en les seves sigles en anglès), que ja és “present” i que, segons ha afirmat, redueix les emissions entre un 80% i un 100%.

La cuinera Ada Parellada, propietària del restaurant Semproniana de Barcelona i destacada especialista en la lluita contra el rebuig alimentari, ha confrontat els seus arguments amb la doctora nutricionista Montse Folch, membre de la junta directiva de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, que han tractat de com hotels i restaurants, i serveis de menjars, poden contribuir a la lluita contra el malbaratament alimentari.

Un concurs d’startups, dinamitzat per Toni Mascaró, ha mostrat diverses iniciatives disruptives basades en models sostenibles que han estat valorades i premiades pel públic assistent.

En el marc d’aquest VI BTM, la directora de la Càtedra Climent Guitart, Anna Garriga, ha presentat la primera publicació de la Càtedra, que porta per títol Guitart Hotels: passat, present i futur d’una empresa familiar, de la qual n’és autora Cristina Guitart Cabañas.

La jornada, conduïda pel periodista, assessor de comunicació i patró de la Fundació Climent Guitart, Josep Puigbó, ha estat clausurada per l’alcalde de Lloret de Mar, Adrià Lamelas que ha destacat “la importància de continuar treballant conjuntament sector públic, privat i ciutadania per assolir aquesta sostenibilitat mediambiental, econòmica i social”.